2011-06-01 13:18:00

7.b - Rapska torta - recept

Biti na Rabu, a ne jesti rapsku tortu, svakako je nezamislivo. Nudimo vam recept, probajte napraviti tortu i javite nam kako vam se sviđa.

Dobar tek!

Rapska torta u obliku ekstravagantnog puža

Priprema
Vrijeme pripreme: 150 min Težina: Složeno
U zdjelu stavite brašno, vanilin šećere i prstohvat soli pa izmiješajte.
Zatim dodajte jaja, otopljeni maslac, mlijeko i umijesite glatko tijesto. Pripremljeno tijesto umotajte u prozirnu foliju i neka odstoji u hladnjaku 1 sat.
Dok se tijesto hladi sameljite bademe, dodajte šećer, maraskino, jaja i naribane korice naranče i limuna. Smjesu rukom izmiješajte da se poveže. Odstajalo tijesto podijelite na pola. Zatim na pobrašnjenoj podlozi polovicu tijesta pobrašnite i izvaljajte tanko kao za rezance te ga uz pomoć šireg kista očistite od brašna i premjestite na lim na papir za pečenje.


Kotačićem iscrtajte krivulju u obliku velikog puža s razmakom od 5 cm između svake paralelne zavojite krivulje. Nježno na rezu krivulje razmaknite tijesto da se napravi razmak od 1,5 cm.
Raspodijelite nadjev po pužu oblikujući ga najprije prstima u valjčiće, a zatim ga uz pomoć dvije vilice nježno poravnajte po pužu te išarajte po vrhu smjese. Na podlozi (pužu) neka obavezno ostane čisti rub od 1 cm na koji će se uz nadjev lijepiti ukrasne trake.
Preostalo tijesto sjedinite pa pobrašnite, izvaljajte na tanko kao za rezance, dobro očistite od brašna i kotačićem izrežite trake širine 2 cm.
Svaku ukrasnu traku, započevši od sredine, zupčasto nabirite prstima i pritišćite, odnosno lijepite za podlogu i uz rub torte sve okolo naokolo.
Ukrasite tortu na početku i na kraju s po 3 ili 4 cijela blanširana badema. Tortu stavite peći u zagrijanu pećnicu s funkcijom ventilator na 100°C, 30 minuta odnosno oko 40 minuta bez ventilatora. Pečenu tortu pošpricajte maraskinom, pustite da se ohladi pa posipajte šećerom u prahu.

Posluživanje
Rapsku tortu napravljenu u obliku puža narežite na ploškice širine oko 3 cm te poslužite kao slasne zalogajčiće.
Savjet
U nadjev možete dodati i malo mljevenih pinjola i arome badema, posebno za one koji vole marcipan.

Zanimljivost
Vjeruje se da je rapska torta, kao simbol vrhunskog deserta, prvi put poslužena 1177. godine papi Aleksandru III. prigodom blagoslova rapske katedrale Uznesenja Marijina, a sigurno je da se Rabska torta radila kao specijalitet i za vrijeme vladavine Venecije prije više od tristo godina u kućama bogatih rapskih patricija.
Tradicionalno se i od davnina radi u obliku puža i u obliku štangica, a u novije vrijeme i u obliku klasične tortice ili u obliku srca.
Svi mirisi, okusi Primorja, iskustvo, vještina izrade njegovana stoljećima ugradjeni su u sklad nazvan rapska torta.

Tortu ćete lakše napraviti uz videozapis! Dobar tek!

http://www.youtube.com/watch?v=4eFkhNPv3rE


Osnovna škola Stanovi Zadar